În această săptămână, Camera Agricolă Iași a organizat două întâlniri cu agricultorii în comunele Lespezi și Valea Seacă. Angajați ai GAL SIRET-MOLDOVA au participat la aceste evenimente și au prezentat oportunități de finanțare pentru mediul rural, atât în domeniul agricol, cât și în domeniul non-agricol. Participanții au mai avut ocazia de a afla despre subvenții și alte facilități pentru agricultură, completarea și depunerea declarațiilor la APIA, organizarea și managementul fermei.
La finalul întâlnirilor am efectuat o vizită la un producător, care, din punctul nostru de vedere, este un exemplu de urmat: POPOAEA ALEXANDRU ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ.

Menționăm faptul că, din dorința de a-și dezvolta afacerea cu legume, POPOAEA ALEXANDRU a participat la Sesiunea 1 de depunere a proiectelor pe Apelul de selecție nr.02 / M02 – Investiții pentru debutanți-fermieri din 16.04.2018, organizată de Asociația Grupul de Acțiune Locală SIRET-MOLDOVA, cu sediul în sat Lespezi, comuna Lespezi, județul Iași. În urma evaluării proiectului de către reprezentanții GAL SIRET-MOLDOVA și OJFIR NEAMȚ, proiectul depus cu titlul ,,Modernizare fermă legumicolă sat Topile, comuna Valea Seacă, județul Iași” a fost eligibil și selectat pentru finanțare cu o valoare publică nerambursabilă de 40.000 euro. 

În urma implementării proiectului, ,,Ferma lui Alexandru” a fost dezvoltată prin acțiunile întreprinse. Astfel, din prima tranșă obținută în valoare de 30.000 euro, pentru creșterea randamentului și productivității muncii, tânărul fermier a construit două solarii tip tunel cu o suprafață de 500 mp fiecare și totală de 1000 mp echipate cu istalații de irigare prin picătură, unde cultivă tomate, ardei, gogoșari și vinete. Pentru îmbunătățirea condițiilor de microclimat și asigurarea creșterii optime a plantelor în perioada rece, când se pregătesc răsadurile, a achiziționat  2 centrale termice, 48 de calorifere, 360 ml coloane (și accesoriile necesare montării) de legătură în seră. Tot din prima tranșă de sprijin au fost achiziționate consumabile pentru fermă (îngrășământ, soluții pentru tratamente, motorină pentru transport și lucrări mecanizate).
Cu banii pe care i-a obținut din cea de-a doua tranșă, fermierul și-a achiziționat un container în suprafața de 40 mp cu instalație de condiționare a aerului necesar pentru a asigura o bună izolare în vederea păstrării legumelor după recoltare și pregătirea acestora pentru piață.

Perioada de implementare a proiectului a fost 05.10.2018 – 16.07.2021.

Mulțumim autorităților din comunele Lespezi și Valea Seacă care au sprijinit organizarea evenimentelor.