Cum a început povestea tânărului fermier, în vârstă de 30 de ani, Alexandru Popoaea?

Popoaea Alexandru a absolvit în anul 2008 cursurile liceale cu durata de 4 ani la GRUP ȘCOLAR AGRICOL ,,HARALAMB VASILIU”, din localitatea Podu Iloaiei, fiind declarat Tehnician ecolog și protecția calității mediului, conform certificatului de competențe profesionale. A absolvit și cursurile școlii postliceale cu durata de 1,5 ani, în anul 2013 la LICEUL TEHNOLOGIC ,,ION IONESCU DE LA BRAD”, din localitatea Horia, județul Neamț, fiind declarat conform certificatului de competențe profesionale, Tehnician controlul calității produselor agroalimentare. Tânăr și încrezător în forțele proprii, din anul 2014, a continuat studiile în domeniu și a absolvit Studii universitare cu licență la UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ ,,ION IONESCU DE LA BRAD” din Iași, unde a obținut titlul de Inginer în domeniul Horticol, conform diplomei de licență.

Popoaea Alexandru s-a autorizat în anul 2018 ca I.I. Popoaea Alexandru cu sediul profesional în sat Topile, comuna Valea Seacă și s-a înregistrat la APIA pe Întreprindere Individuală, declarând suprafața de 1.91 ha teren. Această suprafață a fost cultivată astfel: 0,04 ha cultivați cu legume în solarii (castraveți cornison pentru răsaduri, ardei pentru răsaduri, vinete pentru răsaduri și răsaduri pentru alte legume) și 1,87 ha legume în câmp (tomate, castraveți, ceapă, legume pentru frunze, fasole păstăi, cartofi de toamnă).

Pentru că a dorit să dezvolte afacerea cu legume, dar nu avea fondurile necesare , a participat la Sesiunea 1 de depunere a proiectelor pe Apelul de selecție nr.02 / M02 – Investiții pentru debutanți-fermieri din 16.04.2018, organizată de Asociația Grupul de Acțiune Locală SIRET-MOLDOVA, cu sediul în sat Lespezi, comuna Lespezi, județul Iași. În urma evaluării proiectului de către reprezentanții GAL SIRET-MOLDOVA și OJFIR NEAMȚ, proiectul depus cu titlul ,,Modernizare fermă legumicolă sat Topile, comuna Valea Seacă, județul Iași” a fost eligibil și selectat pentru finanțare cu o valoare publică nerambursabilă de 40.000 euro. 

În urma implementării proiectului, ,,Ferma lui Alexandru” a fost dezvoltată prin acțiunile întreprinse. Astfel, din prima tranșă obținută în valoare de 30.000 euro, pentru creșterea randamentului și productivității muncii, tânărul fermier a construit două solarii tip tunel cu o suprafață de 500 mp fiecare și totală de 1000 mp echipate cu istalații de irigare prin picătură, unde cultivă tomate, ardei, gogoșari și vinete. Pentru îmbunătățirea condițiilor de microclimat și asigurarea creșterii optime a plantelor în perioada rece, când se pregătesc răsadurile, a achiziționat  2 centrale termice, 48 de calorifere, 360 ml coloane (și accesoriile necesare montării) de legătură în seră. Tot din prima tranșă de sprijin au fost achiziționate consumabile pentru fermă (îngrășământ, soluții pentru tratamente, motorină pentru transport și lucrări mecanizate).

Cu banii pe care urmează să îi obțină din cea de-a doua tranșă, fermierul dorește să achiziționeze un container în suprafața de 40 mp cu instalație de condiționare a aerului necesar pentru a asigura o bună izolare în vederea păstrării legumelor după recoltare și pregătirea acestora pentru piață.

Tânărul fermier se bucură de succes, ca rezultat al muncii depuse, producția ajungând la o fabrică de procesare a legumelor, din Bălțătești, care comercializează produsele în supermarketurile din toată țara sau în afara țării ca murături sau sos de roșii (Polonia, Austria, Germania).

Reprezentanții GAL-ului SIRET-MOLDOVA au dat exemplu povestea de succes a lui Alexandru Popoaea.

Menționăm faptul că, în ultimii doi ani, au fost contractate 30 de proiecte din cele 34 depuse la GAL SIRET-MOLDOVA. Valoarea proiectelor este de aproximativ 1,4 milioane de euro, mare parte din aceastp sumă fiind deja investită de beneficiarii din județul Iași în afaceri agricole sau non-agricole.

 

SPUNEM DA DEZVOLTĂRII RURALE!

VEZI ȘI ARTICOL BZI.RO VEZI ȘI ARTICOL DIGI24